Dit voormalige arbeidershuisje uit 1840 maakt deel uit van een rijtje van 4 en is gelegen aan de Willemssluizen in Amsterdam, op een wereldplek.
De opdrachtgevers, een echtpaar met twee kleine kinderen, hebben behoefte aan meer woon- en werkruimte en willen vooral de ruimtelijke relatie met de mooie diepe tuin verbeteren.

wonen aan de tuin
De bewoners zijn gehecht aan het oude stenen schuurtje in de tuin. Het staat wel precies in de zichtlijn naar de diepe tuin. Om de tuin naar het huis ‘toe te halen’ zou toch de volle breedte van het kavel moeten worden benut en dus de bestaande schuur moeten wijken.

lichte kelder
Omdat de toegestane bouwdiepte beperkt is, is het plan opgevat om onder de uitbouw een kelderruimte te projecteren en deze verder naar achteren door te laten steken. De nieuwe uitbouw met grote woonkamer/keuken ligt nu aan een terras aan de tuin. In de kelder komen twee werkplekken, de ouderslaapkamer en een badkamer. De lichttoetreding tot de kelder en de uitbouw vindt plaats door twee daklichten en de schalmgaten van de beide trappen. Het dak van het oude huisje is nu het rijk van de kinderen.

Foto’s nieuwe situatie: Familie Olden
Amsterdam 2014