Dit project is nog in uitvoering

Een voormalig boerenerf met een riet-gedekte stal, een kapschuur en een woonhuis uit de jaren ‘80 wordt omgebouwd tot een ‘landgoed’ waar gewoond en gewerkt wordt. De kale weilanden rondom het ensemble worden heringericht tot een meer gelaagd landschap met boomgaarden, siertuinen en moestuinen.

ontwerp
De stal is met z’n ruige gebinten en het fijnmazig rieten dak het meest indrukwekkende deel van het ensemble. Hier komt een kantoor met op de verdieping logeerruimte voor gasten.
Het ontwerp van het nieuwe volume is zodanig in de bestaande stal geschoven, dat de karakteristieke constructie en de onderkant van het rieten dak zo veel mogelijk de ruimtelijke sfeer blijven bepalen. Zo kom je als bezoeker het bedrijf binnen, via deze enorme hal. Een nieuwe houten binnengevel voegt zich met z’n moderne materialisering en detaillering in het traditionele bouwwerk. De beide spreekkamers kijken met grote ramen uit op deze prachtige ruimte.
Van het woonhuis herinneren alleen de omtrekken en de bestaande betonnen dakpannen nog aan het vroegere uiterlijk. Exterieur en interieur worden grondig vernieuwd.

heel groot en heel klein
Het grote moet ervaarbaar blijven – in het landschap, in de bebouwing – maar vraagt in de ruimtelijke uitwerking om meer nuancering en gelaagdheid.
Het woonhuis was hokkerig en afgekeerd van het omringende landschap. In de nieuwe situatie zijn de ruimtelijke overgangen soms vloeiend, soms afgebakend. Naar het zuiden en westen is de ruimte maximaal geopend naar het landschap, met grote schuifpuien. Naar het noorden en oosten vormen de kleine vierkante raampjes en een langgerekt panoramaraam de omlijsting van het uitzicht naar de toekomstige bloementuinen. Hier is de ruimte intiemer, donkerder. Het trappenhuis is de meest besloten kern van het huis, rustig en sculpturaal in z’n afwerking, met slechts een kleine opening bovenin het dak. In het nieuwe ruimteconcept is de beweging door het huis als uitgangspunt genomen, als een afwisselende route tussen hoog en laag, donker en licht, weids en besloten.
Woonhuis en kantoor hebben hun eigen entree en functioneren los van elkaar, maar zijn desondanks van voor tot achter via een enorme zichtlijn ruimtelijk met elkaar verbonden.